Jdi na obsah Jdi na menu
 


Stručná histrorie a směry čchi-kungu

26. 2. 2012

Historie čínského čchi-kungu může rozdělit do čtyř období:

1)             První období vědeckého čchi-kungu pro udržení zdraví začalo někdy kolem roku 1122 BC, kdy byl sepsán I-ŤING (Kniha proměn) a trvalo až do dynastie Chan do roku 206 BC. V této době jsou vymezeny přírodní zákony a cykly, kterými je vše ovlivňováno a které se pravidelně opakují. Přírodní cykly a změny jsou vypočítávány systémem Pa Kua (Osmi trigramů), z těch je odvozeno 64 hexagramů. V tomto období jsou položeny základy akupunktury, kdy čínští lékaři začínají užívat kamenné sondy k upravení oběhu čchi. Také Lao-ć popsal v knize TAO-TE-TING jisté dýchací techniky.

2)             Druhé období trvá od dynastie Chan 206 BC po dynastii Liang 502 AD a hovoříme o něm jako o náboženském období čchi-kungu. Začátkem tohoto období byla do Čínské kultury absorbována tisíciletá tradice mnoha buddhistických meditačních cvičení a čchi-kung pocházejícím z Indie, současně s tím bylo také absorbováno učení Tibetského buddhismu. V buddhistických klášterech se do té doby vyučovala především nehybná meditace Zen. Nedlouho poté, co byl do Číny importován buddhismus, byl zkombinován s tradičními taoistickými praktikami. O to se postaral především taoista Čang Tao-lin a kolem roku 142 vytvořil náboženství Tao-ťiao (Nauka o cestě). V tomto období byl vytvořen např. soubor Wu-čchin-si (Hra pěti zvířat). Teprve na konci tohoto období byl náboženský trénink čchi-kungu zpřístupněn běžným lidem.

3)             Třetí období trvá od dynastie Liang 502 AD po pozdní dynastii Čching do r. 1911. V tomto období bylo objeveno, že čchi-kung může být používán pro bojové účely. Tato perioda je obdobím bojového čchi-kungu, kdy bylo založeno mnoho bojových stylů. Do popředí se dostává klášter Šao-lin, ve kterém se mnichové začínají věnovat cvičení I-ťing-ťing (učí se, jak získat zdraví a posílit tělo)

4)             Čvrté období nové éry cvičení čchi-kungu začíná od pozdní dynastie Čching roku 1911 a trvá do současnosti. V tomto období je čchi-kung smíchán s praxí čchi-kungu z Indie, Japonska, a mnoha dalších zemí. Nejrůznější styly jsou vyučovány více otevřeně a je zpřístupněno mnoho dříve tajných dokumentů.