Jdi na obsah Jdi na menu
 


Jaký je rozdíl mezi cvičením Tchaj-ťi čchuanu a čchi-kungu?

26. 2. 2012

             Ve skutečnosti není velkého rozdílu mezi Tchaj-ťi čchi-kungem a Tchaj-ťi čchuanem samotným. Veškeré požadavky jsou pro oba přesně tytéž. Jediným rozdílem je, že formy čchi-kungu jsou mnohem jednodušší na provedení než pohyby Tchaj-ťi čchuanu. A právě to umožňuje cvičenci více koncentrovat svou snahu do zlepšení své schopnosti cítit „vnitřek svého těla“, více se soustředit na dech, oběh energie v těle, získání síly a její ovládnutí.

Jak již bylo uvedeno, čchi-kung je práce s energií v obecném slova smyslu. K tomu, abyste mohli cvičit bojové umění Tchaj-ťi čchuan, musíte zároveň zvládat umění čchi-kungu, jinak by Vaše Tchaj-ťi bylo jen prázdným aerobním cvičením bez vnitřní energie.

Dá se tedy říci, že Tchaj-ťi čchuan je jakási nadstavba čchi-kungu. Každý student Tchaj-ťi čchuan je zároveň studentem čchi-kungu, nikdy ne naopak. Proto čchi-kung není hierarchicky výš, než Tchaj-ťi čchuan, jak se někteří cvičenci čchi-kungu mohou mylně domnívat.

              Tchaj-ťi čchuan je nejpraktikovanější druh bojového čchi-kungu … a dost možná nejpraktikovanější druh čchi-kungu  vůbec, uvážíme-li, že jen v samotné Číně se cvičení Tchaj-ťi chuan věnuje každý den podle střízlivých odhadů odborníků asi 30 milionů lidí