Jdi na obsah Jdi na menu
 


Jaké jsou subjektivní projevy cvičení čchi-kungu?

26. 2. 2012

              Každý člověk je jiný, každý pociťuje dění v sobě i okolo sebe trochu jinak než ostatní a proto i zakoušení čchi se u každého může projevovat jinak. Někdo cítí určité fenomény téměř okamžitě, někdo později (a úplně někde jinde) a někdo necítí vůbec nic. Avšak to neznamená, že se nic v těle neděje. Vjemy, které zachycujeme vnějšími smysly jsou jen špičkou ledovce.

Na začátku praxe většinou nic necítíte, protože se energie v těle musí nejprve probudit a zmnožit. Po určité, značně individuální době, začínají první projevy. Většinou je to pocit tepla nebo chladu, buď v celém těle, nebo lokálně. Dále pak určité stahování v některé části těla, naklánění těla do různých směrů - disbalance, mravenčení atd. Velmi často se po několika dnech až týdnech pravidelného cvičení začínají chvět končetiny, nejdříve velmi jemně, později se chvění zesiluje a přechází do celého těla. To všechno je naprosto v pořádku a souvisí to s aktivací čchi ve vašem těle a s pročišťováním meridiánů, jimiž si probuzená čchi razí cestu.

Na pokročilejší úrovni cvičení mohou být v těle pociťovány určité vibrace, rotace nebo vlnění, což už vypovídá o vyšším stavu energie a o její určité kultivaci. Někdy můžete cítit teplo z břicha, jež se rozlévá do celého těla, můžete také cítit pohyb energie v těle, hlavně v oblasti břicha a hrudníku, případně v hlavě nebo obličeji. Můžete cítit pohyb čchi jako určité rozpínání a stahování celého těla nebo jeho částí.