Jdi na obsah Jdi na menu
 


Co je to čchi?

26. 2. 2012

 

Slovo čchi je nejčastěji překládáno jako dech nebo vzduch. Energie čchi je ekvivalentem jógové prány. Tato energie dává život všem živým tvorům. Čchi není omezena prostorem ani časem.

           Čchi je energie nebo přiozená síla, která naplňuje vesmír. Jsou tři hlavní typy čchi:

        Nebeská čchi (tchien-čchi) se projevuje silami uplatňujícími se vůči zemi, např. sluneční svit, měsíční svit či měsíční přílivové jevy. Nebeská čchi kontroluje počasí, podnebí a přírodní pohromy. Pokud toto energetické pole ztratí svou rovnováhu, snaží se samo vyrovnat (např. vanou větry, padá déšť, či se vyskytnou tornáda a hurikány). Nebeská čchi ovlivňuje také lidskou čchi a nabízí vysvětlení v podobě věštění a astrologie.

        Zemská čchi (ti-čchi) absorbuje Nebeskou čchi, je pod ní a je jí ovlivňována a kontrolována.  Například příliš mnoho deště způsobí rozvodnění řeky. Bez deště umírají rostliny. Zemská čchi je podle Číňanů tvořena čárami a vzory energie (geomancie, feng-shui), které jsou ovlivněny magnetickým polem a žárem v nitru země. Tyto energie se také musí vyrovnávat, jinak vzniknou pohromy jako zemětřesení.

        Lidská čchi (žen-čchi) je ovlivňována ostatními dvěma. Každá jednotlivá osoba, živočich a rostlina má své vlastní pole čchi, které se snaží o rovnováhu. Když jakýkoliv individuální život ztratí svou rovnováhu, onemocní, umírá a rozkládá se.

Všechny přírodní věci, včetně člověka se vyvíjí v přírodních cyklech Nebeské a Zemské čchi a jsou jimi ovlivněny. Musíme se naučit chápat tyto přírodní cykly, žít s nimi v harmonii a varovat se a chránit před negativními vlivy. Toto je hlavní cíl čchi-kungu.